Mestaruuskisa 2009

MESTARUUSKISA 2009

Tämän vuoden kisa yhdessä talkoojahtien kanssa oli tarkoitus järjestää 14.-15.11 Kauhajoen Kainastossa. Moninaisten syiden takia päädyimme kuitenkin lopulta pitämään molemmat tapahtumat tutuissa ja ”turvallisissa” maastoissa Ylä-Savossa. Lauantain karsinta ja sunnuntain talkoojahti pidettiin Riitalehdon Riistamiesten alueilla Vieremällä, tukikohtana heidän metsästysmajansa. Finaali järjestettiin sunnuntaina Tuomelan kennelin kotimaisemissa Lappalaisen Tiinan ja Kaitsun luona.
Kisaan ilmoittautui ennätysmäärä koiria. Parhaimmillaan listoilla oli jo 29 nimeä, mutta kuten olettaa saattoi poisjääntejä tuli ja varsinaisena kisa-aamuna oli starttaamassa 23 ohjaajaa koirineen. 14 karkkaria, 7 lyhytkarvaista ja 2 bretonia. Lauantaina oli muutama pakkasaste ja tuulta olisi voinut olla vähän reilummin, kun taas sunnuntaina meitä hemmoteltiin suorastaan ihanteellisella kanakoirasäällä.
Minulla oli onnea kun sain avukseni kaksi pätevää ja kokenutta kanakoiramiestä aputuomareiden virkaa hoitamaan. Kun Heiskasen Hannu ja Ronkaisen Mika ryhmineen starttasivat maastoon voin varmuudella luottaa, että lauantaipäivän parhaat koirat ovat tarjolla tuomarikritiikin jälkeen sunnuntain finaaliin.

Heiskasen Hannu arvosteli seuraavat seitsemän koiraa: lkssn Tuomelan Erä-Velho/Anne Partanen, kkssn Taikavuoren Minttu/Jyrki Säisä, kkssn Laajanluovin Mehtäkoera alias Minttu/Janne Rautanen, kkssn Laajanluovin Kira alias Nelly/Pasi Ojalainen, kkssn Taikavuoren HD Sylyvi/Heikki Leinonen, kkssu Teerenpelin SV Wilhelm alias Vili/Katriina Lipponen ja kkssn Hanhiaavan Kaunotar/Risto Lappalainen.

Hannu piti tavoilleen uskollisena tiukan kritiikin ja tarjosi minulle sunnuntaiksi parivaljakot: Minttu & Janne ja Nelly & Pasi.

Ronkaisen Mika sai pellolle pyöritettäväkseen seuraavanlaisen ryhmän: kkssn Ferhill`s Fazerina alias Kuura/Taina Ruuskanen, lkssu Tuomelan Erä-Veijari alias Veksi/Jarmo Penttinen, lkssu Myllyrinteen Kamu/Juha Väisänen, lkssn Tuomelan Olvi alias Sara/Hannu Väisänen, brn Riekkoalbuksen Amelie/Heikki Kinnunen, kkssu Vintiläntuuli RC Kusti/Jani Törmänen, kkssu Mehtuuttajan Maister/Tero Kainulainen ja kkssu Rantapellon Mortti/Eetu Ylhäinen. Mika yltyi kritiikissään kehumaan kerholaisten koirien tason nousua muutaman vuoden takaiseen ja sai minut vakuuttumaan kolmen koiran finaalikelpoisuudesta eli Kuura & Taina, Veksi & Jarmo ja Kamu & Juha sunnuntain huipennukseen mukaan.

Omassa ryhmässäni kilpaili lauantaina kahdeksan koiraa ( lkssn Tuomelan Omppu/Kai Lappalainen, kkssn Laajanluovin Noitarumpu alias Nikke/Heikki Martikainen, brn Majaniemen Jade`s Jinx alias Tellu/Pertti Tuorilainen, lkssu Iloksìn Roope/ Jouni Tirronen, kkssn Laajanluovin Lintukoera alias Lola/Antti Leinonen, lkssu Tuomelan Ohto/Kai Pääkkönen, kkssu Laajanluovin Onpa Kumma alias Kusti/Tatu Laakkonen ja kkssn Taikavuoren MC Bella/Timo Niskanen ), joista lauantaipäivän näyttöjen perusteella kelpuutin finaaliin kaksi parivaljakkoa: Nikke & Heikki ja Ohto & Kai. FINAALI
Arvostetun finaalin kihelmöivä tunnelma oli lähes käsin kosketeltavissa kun aamulla kokoonnuimme Tiinan ja Kaitsun laavulle. Kerroin kilpailijoille päivän teeman joka oli METSÄSTYKSELLISYYS ja kertasin vielä käytännön pelisäännöt. Valitettavasti Penttisen Jarmo oli aamulla kuumeen kourissa eikä Veksi näin ollen päässyt näyttämään taitojaan loppukisassa. Siispä kuusi finaalikoiraa ohjaajineen starttasi kisaan tuon himoitun mestaruuspokaalin kiilto silmissään.
Finaalipäivän tapahtumat tiivistelmänä käänteisessä paremmuusjärjestyksessä:

6. lkssu TUOMELAN OHTO / Kai Pyykkönen
Ohto esittää vauhdikasta, yläpäistä hakua jota on ilo seurata. Hakeutuu 1. erässä ison kuusen luona majailevalle fasaanikukolle tuulen alta. Lähestyttäessä tilannetta kukko siivittää järven yli vieden Ohton pitkälle peräänsä. HARMI! , että järvi oli jäässä 😉

5. kkssn FERHILL´S FAZERINA alias KUURA / Taina Ruuskanen
Haku on heti alusta pitäen itsenäistä, kokeneen koiran hakua eikä koiraa koko päivän aikana juurikaan tarvitse ohjata. Saa vainun linnusta 1. erässä suohaudan keskellä ja pysähtyy. Ohjaaja ilmoittaaseisonnan jota lähestyttäessä koira lähteekin tarkentamaan myötätuuleen ja häviää metsän laitaan. Pienen odottelun jälkeen lähestymme tilannetta, mutta ikäväksemme fasaanikana siivittää edestämme ja koira jää käskystä paikalleen. 2. erässä Kuura esittää metsässä hyvin maaston ja tuulen huomioivaa myötätuulihakua. Koira katoaa syvälle etumaastoon ja pellon laidan kautta kierrettyämme löydämme sen seisomasta meihin päin. Ohjaajan lähestyessä koira tarkentaa jääden alapäiseen, kiinteään seisontaan. Etenee vapautuneesti ja rajusti. Fasaanikana on jäädä suuhun. Tästä tilanteesta kuumentuneena Kuura jatkaa riittävän pitkälle perään ja totean lieviä kytkemisvaikeuksia. Tulinen, kuumaverinen koira ja kunhan uudet jarrupalat on vaihdettu niin kuka tietää…

4. kkssn LAAJANLUOVIN MEHTÄKOERA alias MILLI / Janne Rautanen
Millin haku on tänään todella tehokasta. Se saa seisonnan heti 1. erän alussa, josta ensin tarkentaa ja sitten etenee usean kehotuksen jälkeen tahmeasti. Lintu juoksee sivulle johon koira saa uuden tiukan seisonnan. Siitä jälleen muutama nostokehotus ja fasaani ilmaan. Pudotus ja Milli päättää tehdä paukkunoudon, muttei tahdo millään saada noudettua lintua ohjaajalle. Minulle jää epäselväksi kumpi parivaljakosta lopulta kanan nostaa. Toisen erän tapahtumat ovat lähes kopio ensimmäisestä erästä. Koira löytää heti erän alkuun linnun. Seisoo, tarkentaa, etenee vaiheittain ja nostaa lopulta rajusti kanan ilmaan ja eteneminen jatkuu pudotetulle linnulle saakka. Nouto ei onnistu tälläkään kertaa. Milli on tänään tehokas mehtäkoera. Haun tarkoitus täyttyy vakuuttavasti … valitettavasti kaikki ei suju yhtä hyvin muilta osin.

3. lkssu MYLLYRINTEEN KAMU / Juha Väisänen
Kamun haku on tehokkaan oloista. Se ottaa tuulen ja maaston hyvin huomioon. Saa 1. erässä vainun vastalaskeutuneesta linnusta ja seisoo sitä hetken. Sitten purkaa peruuttaen parempaan tuuleen ja kiinteyttää uuden seisonnan. Eteneminen vaatii muutamia kehotuksia, sitten raju nosto suoraan linnulle.Fasaani putoaa avoimelle pellolle ja Kamu tekee oppikirjan mukaisen paukkunoudon. Noudossa tiputtaa ensin ja leuat hieman käyvät. Luovutus moitteeton. Toisessa erässä reipas, linnulle johtava haku jatkuu. Saa saarekkeen laidassa seisonnan. Tarkentaa pudottautuen ojaan ja aseita ladattaessa kana hermostuu hypäten aivan koiran edestä. Koira on käskemättä paikallaan ja katsoo hämmentyneenä meitä. Kana laskeutuu saarekkeeseen ja jatkamme tilannetta. Kamu hakeutuu tuulen alta linnulle ja saa uuden seisonnan. Lyhyt eteneminen toisella kehotuksella, uusi tiukka seisonta ja siitä tarkka nosto suoraan linnulle. Ja nyt kun ohjaaja muistaa pillin käytön, koira painautuu maahan välittömästi linnun siivittäessä. Noudossa tiputtelee ja on jälleen hieman kovasuinen. Näillä eväillä Kamu saavuttaa tänään kunniakkaan kolmannen sijan.

2. kkssn LAAJANLUOVIN NOITARUMPU alias NIKKE / Heikki Martikainen
Esittää koko päivän reipasta, tuulen huomioivaa hakua. Yhteistyö on kunnossa. Seisoo kiinteästi pellon laidassa horsmapuskaan. Kolmannella kehotuksella nostaa kanan tarkasti ja jää käskystä paikalleen odottamaan noutolupaa. Noudossa leuat hieman käy ja pudottaa kerran jalkoihin. Lopuksi luovuttaa moitteettomasti. Toisen erän alussa ottaa löysän seisonnan aivan jälkijoukon edessä. Samassa paikassa jossa Kamu oli tehnyt riistatyön. Ohjaaja empii aikansa mutta ilmoittaa lopulta seisonnan, joka jää tuloksettomaksi. Nikke saa kuitenkin pian uuden seisonnan hieman sivummalta paremmasta tuulesta. Etenee nyt vapautuneesti suoraan linnulle. Kukko saa hauleja haavoittavasti pudoten parin sadan metrin päähän metsän laitaan. Jatketaan ja koira seisoo haavikkoa ottaen sen luvasta kiinni. Luovuttaa elävän kukon moitteettomasti. Kolmas eli kohtalon erä: Koira saa vainun fasaanista ja seisoo sitä löysästi ladon nurkalla. Todetaan linnun painuneen ladon sisälle ja tilanne keskeytetään. Jatkettaessa hakee hyvin tuuleen ottaen ohjauksen esimerkillisesti vastaan. Seisoo tiukasti kuusen alle ja lähestyttäessä koiraa nostaa luvatta linnun ilmaan. Koira pysähtyy kuitenkin käskystä kohtuudella. Siinäpä sitten katselemme komeapyrstöistä kukkoa Heikin kanssa vierekkäin ja olen näkevinäni mestaruuspystin häipyvän sen mukana horisonttiin. Nikke helpotti minun työtäni kovasti tällä pienellä päreiden polttamisella. Kokonaisuutena tämä päivä osoitti Niken olevan miellyttävä ja tuloksekas metsästyskoira, ja kunhan kokemusta tulee hieman lisää …vanhaa fraasia käyttäen …tästä koirasta kuullaan vielä. Hieno toinen sija korkeatasoisessa finaalissa.

1. kkssn LAAJANLUOVIN KIRA alias NELLY / Pasi Ojalainen
Nelly esittää tänään reipasta ilmavaa ja itsenäistä, välillä jopa hieman itsepäistäkin, kokeneen metsästyskoiran tuloksekasta hakua. Ensimmäisen erän alussa Nelly seisoo häntä heiluen edellisen hakuerän koiran karkottaman linnun jälkiä, mutta purkaa tilanteen itse. Jatkettaessa saa kuusikossa seisonnan. Etenee vaiheittain juoksevan kukon perässä ja naulaa sen lopuksi. Siitä vapautunut, suoraan lintuun kohdistunut nosto. Koira pysyy käskystä paikallaan. Viivyttelee hieman lintua ottaessaan, kantaa ja luovuttaa moitteettomasti. Toisessa erässä hakeutuu tuulen alle ja ottaa seisonnan metsäsaarekkeessa, aivan edellisen koiran riistatyöpaikan lähellä. Aluksi häntä hieman heiluu ja ohjaaja empii seisonnan ilmoittamista. Nelly kiinteyttää seisonnan ja luvan saatuaan nostaa räväkästi kukon ilmaan ja jää käskystä paikalleen. Noutoon lähetettynä seisoo ensin haavoittunutta kukkoa ja ottaa sen kiinni uuden luvan myötä. Viivyttelee hieman paketoidessaan. Tuo ja luovuttaa elossa olevan kukon moitteettomasti. Näillä kahdella metsästyksellisellä erällä pudotuksineen NELLY vakuutti minut ansaitsevansa tämän hienon finaalipäivän parhaan KOIRAN tittelin.
Onnittelut mestaruusparille NELLY & PASI!
Ilo on lievä ilmaisu tuollaisen viikonlopun jälkeen … oli suorastaan mahtavaa olla päätuomarina ratkaisemassa tapahtumarikkaan finaalin voittajaa … KIITOS VIELÄ KERRAN LUOTTAMUKSESTA!
-Ile